Menneet tapahtumat

Francis Alÿs: Sandlines, The Story of History – Tieteiden yönä 25.1.2024

29.10.2023
Kaksi poikaa istuu panssivaunun kanuunan päällä ja yrittää sahata sitä poikki. Pojilla on päällä oranssit paidat ja hous, joissa on tähtiä sinisellä pohjalla ja punavalkoisia raitoja.
Francis Alÿs: Sandlines, The Story of History (2018-2020 Iraq), film still
Joukko nauravia ja iloisia lapsia juoksee alas rinnettä aavikolla hiekka pöllyten.
Francis Alÿs: Sandlines, The Story of History (Irak 2018-2020), film still.
Kaksi tyttöä pitkissä mekoissa tanssii aavikolla.
Francis Alÿs: Sandlines, The Story of History (Irak 2018-2020), film still.

Elokuvanäytös ja keskustelu

 

Tervetuloa elokuviin ja keskusteluun Tieteiden yönä torstaina 25.1.2024 Finnkino Maximiin (Kluuvikatu 1). Esitämme taiteilija Francis Alÿs’n ensimmäisen pitkän elokuvan Sandlines, The Story of History (Irak 2018–2020).

Elokuvassa Mosulin lähellä sijaitsevan vuoristokylän lapset esittävät uudelleen Irakin historian lähtien vuoden 1916 salaisesta Sykes–Picot (Wikipedia) sopimuksesta ja päättyen vuoden 2016 Islamilaisen valtion kauhun valtakuntaan. Leikin avulla lapset tarkastelevat menneisyyttään ymmärtääkseen nykyisyyttään.

Tieteiden yönä elokuva esitetään Finnkino Maximin 1-salissa kahteen kertaan ja esitysten välissä on keskustelu elokuvan teemoista. Keskustelijoina ovat taiteilija ja kuraattori Ahmed Al-Nawas ja väitöskirjatutkija Bruno Jäntti Helsingin yliopistosta. Ohjelman on kuratoinut IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila. Elokuva on arabiankielinen ja siinä on englanninkielinen tekstitys. Keskustelu käydään englanniksi. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kuvailutulkkaus

Tapahtumassa on tarjolla kuvailutulkkaus suomeksi. Kuvailutulkkauslaitteita on kummassakin näytöksessä maksimissaan 20 hengelle. Jos tarvitset kuvailutulkkauksen näytökseen, ilmoittauduthan ennakkoon ja varaamme sinulle laitteen. Voit varata paikan kuvailutulkkaukseen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen saara.moisio@ihmehelsinki.fi.

Aikataulu:

17:30 – 17:40 Tervetuloa: Paula Toppila
17:40 – 18:40 Francis Alÿs: Sandlines, The Story of History (Irak 2018-2020) 61 min, ensimmäinen näytös
18:40 – 18:50 Tauko
18:50 – 19:20 Keskustelu: Ahmed Al-Nawas ja Bruno Jäntti, moderaattorina Paula Toppila, 30 min
19:20 – 19:30 Tauko
19:30 – 20:30 Francis Alÿs: Sandlines, The Story of History (Irak 2018-2020) 61 min, toinen näytös

Elokuvasta

Ensi-illastaan 25.1.2020 lähtien Sandlines, the Story of History on ollut mukana 16 festivaalilla, kiertänyt kymmeneen maahan ja esitetty yli 26 kertaa sekä voittanut lapsituomariston myöntämän parhaan pitkän dokumenttielokuvan palkinnon. Elokuva on tuotettu yhteistyössä irakilaisen Ruya Foundationin sekä ohjattu Julien Devaux’n kanssa.

Taiteilijasta ja puhujista

Francis Alÿs (s. 1959, Antwerp) on palkittu belgialaissyntyinen ja Meksikossa asuva taiteilija. Hän on luonut monipuolisesti taideteoksia ja performanssitaidetta, jotka käsittelevät kaupunkien jännitteitä ja geopolitiikkaa. Alÿs on dokumentoinut lasten leikkimistä julkisissa tiloissa eri puolilla maailmaa Children’s Games -sarjassaan yli kahden vuosikymmenen ajan. Alÿs edusti Belgiaa Belgian La Biennale di Venezia 2021 -paviljongissa. Näyttely The Nature of the Game esitteli valikoiman elokuvia vuonna 1999 alkaneesta ja edelleen jatkuvasta Children’s Games -sarjasta. Lasten leikkien koko sarja on katsottavissa verkossa.

Ahmed Al-Nawas (s. 1980, Bagdad, Irak) on helsinkiläinen taiteilija ja kuraattori. Hän on visuaalisen kulttuurin maisteri Aalto-yliopistosta ja opiskelee parhaillaan Ruotsin kuninkaallisessa taideinstituutissa (KKH) Decolonizing Architecture -ohjelmassa. Al-Nawasin viimeaikaiset yhteistyöprojektit taiteilija Minna Henrikssonin kanssa ovat olleet esillä mm. Helsinki Biennalessa, Serlachius-museossa, Helsinki Art Museum HAMissa ja Turun taidemuseossa. Al-Nawasin teoksia löytyy myös Helsingin kaupungin taidekokoelmasta sekä Suomen Kansallisgallerian kokoelmasta. Al-Nawas on ollut perustamassa kahta monialaista taide-tilaa Helsingissä: Third Space ja Museum of Impossible Forms. Museum of Impossible Forms sai vuoden 2019 Tutkijaliiton palkinnon ja vuoden 2020 Taiteen valtionpalkinnon.

Bruno Jäntti on maailmanpolitiikan väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hänen väitöskirjansa analysoi Lähi-idän poliittisia prosesseja, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja EU:n ulkopolitiikkaa. Jäntti siirtyy vuoden 2024 kesällä vierailevaksi tutkijaksi Harvardin yliopistoon, jossa hän tutkii EU:n Lähi-itä -ulkopolitiikkaa Fulbright-stipendiaattina.

Saavutettavuus, esteettömyys ja turvallisempi tila

Finnkino Maxim sijaitsee osoitteessa Kluuvikatu 1. Maximiin on hyvät yhteydet julkisin liikennevälinein. Suosittelemme saapumaan kävellen, pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä. Katso itsellesi paras yhteys HSL:n reittioppaasta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Maximin elokuvateatteriin pääsee pyörätuolilla suoraan pääsisäänkäynniltä. Inva-wc:hen on kahden portaan nousu, jonka pääsee kulkemaan pyörätuolilla käyttämällä porrashissiä. Samalla hissillä pääsee myös salin 1 permannolle (2. krs). Huom. Korkein sallittu kokonaispaino on 300 kg.

Salin 1 permannolla ei ole porrastusta. Salin parvella on reilu porrastus, mutta kunkin rivin edessä on turvakaide, joka saattaa osua lyhyemmän asiakkaan näkökenttään.

Kummassakin näytöksessä on mahdollisuus kuvailutulkkaukseen suomeksi maksimissaan 20 hengelle. Jos tarvitset kuvailutulkkauksen, ilmoittauduthan sähköpostitse lähettämällä viestin osoitteeseen saara.moisio@ihmehelsinki.fi.

Noudatamme tapahtumissamme turvallisemman tilan periaatteita. Tule sellaisena kuin olet! Emme hyväksy rasismia, sukupuoleen, seksuaalisuuteen, ikään tai muuhun ominaisuuteen tai piirteeseen liittyvää syrjintää.

Kestävyys

Olemme sitoutuneet säästämään planeettamme luonnonvaroja ja IHME Helsingille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti.

Sandlines, The Story of History (Francis Alÿs) Children's games (Francis Alÿs, linkki avautuu uuteen välilehteen) Francis Alÿs'n haastattelu Medium Magazinessa (Medium Magazine) Finnkino Maxim IHME Helsingin turvallisemman tilan periaatteet IHME Helsingin kestävyystoimet Sandlines, The Story of History -elokuvan tekstitys suomeksi (PDF)

Haluatko pysyä ajan tasalla IHMEen toiminnasta ja tapahtumista?

Tilaamalla uutiskirjeemme, kuulet uusimmat uutisemme noin kerran kuussa.

Tilaa uutiskirje

Yhteistyössä

IHME ei olisi mahdollinen ilman tukijoitamme