Menneet tapahtumat Uutiset

Geomancers – Inspiraatiota kestävämpään tulevaisuuteen

07.09.2022
Geomancers -elokuvanäytös esitettiin Helsingissä lokakuussa 2022. Kuva: Liu Chuang, Can Sound be Currency? (2021) film still.

Kiitos kaikille, jotka osallistuitte Geomancers-näytökseen!

Kerro meille, mitä pidit elokuvista? Palautteesi on meille tärkeä, jotta voimme kehittää toimintaamme. Palautteen antajien kesken arvotaan kolme IHME 10 vuotta -juhlakirjoja sekä kaksi kolmen levyn pakettia Theaster Gatesin vinyylejä. Voit antaa palautteesi verkkolomakkeella >>

Antamiasi tietoja ei jaeta kolmansille osapuolille. Kiitos palautteesta!


IHME Helsinki esittää 5.10.2022 klo 17:30 Finnkino Maximissa ilmaisnäytöksen videoteoksista, jotka tarjoavat näkökulmia tarkastella ihmiskunnan ja planeettamme tulevaisuutta.

Geomancers -näytös esittelee yhdeksän videoteosta, joita yhdistää huoli kiihtyvästä ympäristökriisistä, kuudennesta sukupuuttoaallosta, alkuperäisyhteisöjen syrjäytymisestä ja heidän perinnetietonsa katoamisesta. Näytöksen nimi viittaa geomantiaan (eng. Geomancy), kirjaimellisesti maasta ennustamiseen, joka on valittu teosten runolliseksi kehykseksi kuvastamaan planeetan nykytilaa. Tämän muinaisen ennustamismenetelmän juuret ulottuvat Pohjois-Afrikan arabiankielisille alueille ja siinä tulkitaan maahan heitettyjen esineiden, hiekan tai kivien muodostamia satunnaisia kuvioita. Geomantiaa on käytetty aikoinaan hienovaraisten maailmankaikkeutta muovaavien riippuvuussuhteiden ymmärtämiseen.

Näytöksen ovat kuratoineet Singaporessa sijaitsevan Nanyangin teknologisen yliopiston yhteyteen kuuluvan nykytaiteen keskuksen kuraattorit Anna Lovecchio ja Magdalena Magiera. Videoteokset ovat alun perin valittu osaksi NTU Centre for Contemporary Art Singaporen Free Jazz IV. Geomancers -multimedianäyttelyn ohjelmaa tammikuussa 2022. Kuraattoreille teosten taiteilijat ovat nykyajan geomansseja, jotka:

”herättävät uusia tarkkaavaisuuden muotoja ja kehottavat meitä harkitsemaan kriittisesti uudelleen suhdettamme planeettaan. Toivomme, että heidän työnsä syventävät ympäristötietoisuuttamme, joka puolestaan tarjoaa mahdollisuuden yksilölliselle voimaantumiselle ja kollektiiviselle toimijuudelle tämän planeetan tulevaisuuden luomisessa.”

Videoteokset vievät katsojan Panangatanin rannoilta Pohjois-Norjan Lofooteille, ne antavat äänen alkuperäiskansojen tietoisuudelle ja kansantarinoille sekä osoittavat ihmisen muokkaaman ympäristön ja luonnon välisten suhteiden monimutkaisuuden. Ne tarjoavat mahdollisuuden laajentaa tapoja tarkastella maailmaa tieteellisen rationalismin linssin ulkopuolelta. Teosten tekijät ovat ympäri maailmaa työskenteleviä palkittuja taiteilijoita, joiden työ perustuu pitkäaikaiseen tutkimukseen ja laajaan kenttätyöhön.

“NTU CCA Singaporessa on tutkinut pitkään ilmaston, merten ja elinympäristöjen vuorovaikutusta ja pyrkii myös toimimaan ekologisesti kestävien periaatteiden mukaisesti. Olemme siis monesta syystä iloisia siitä, että saamme esittää tämän yhtä aikaa meditatiivisen, hoitavan ja ajatuksia herättävän teoskokonaisuuden taiteilijoilta, joista monen teoksia on nyt mahdollisuus nähdä ensikertaa Suomessa,“ IHME Helsingin toiminnanjohtaja Paula Toppila kertoo.

Näytöksellä juhlistetaan samalla IHME Helsingin 15-vuotista taivalta. Näytöksen kesto on noin 3 tuntia 30 minuuttia, sisältäen 20-minuutin väliajan. Videoteokset on tekstitetty ainoastaan englanniksi. Näytös pidetään Finnkino Maximin (Kluuvikatu 1) salissa 2, jonne on esteetön pääsy salin parvelle. Salissa on rajoitettu määrä paikkoja ja ne täytetään saapumisjärjestyksessä. Noudatamme turvallisen tilan periaatteita. Tule sellaisena kuin olet. Suosittelemme saapumaan paikalle kävellen, pyörällä tai julkisilla. IHME Helsingille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti. Olemme sitoutuneet säästämään planeettamme luonnonvaroja, joten emme ole kutsuneet taiteilijoita ja kuraattoreita paikalle. Tapahtuman päästöt kompensoidaan.

Näytöksessä nähdään teokset seuraavilta taiteilijoilta: Martha Atienza (Filippiinit), Zarina Muhammad (Singapore) ja Zachary Chan (Singapore), Rice Brewing Sisters Club (Etelä-Korea), Carolina Caycedo (Kolumbia/USA) ja David de Rozas (Espanja/USA), Pedro Neves Marques (Portugal), Ursula Bieman (Sveitsi), Liu Chuang (Kiina), Chu Hao Pei (Singapore), Robert Zhao Renhui (Singapore).

Näytös on myös osa Frame Contemporary Art Finlandin Rehearsing Hospitalities -tapahtumaviikon oheisohjelmaa.

Lisätietoa elokuvista ja taiteilijoista >>