Uutiset
Taide, tiede, ekologia -podcastin toinen kausi

päivittää taiteen roolia kestävyysmurroksessa
IHME Helsingin Taide, tiede, ekologia -podcastin toinen kausi on julkaistu yhteistyössä Helsinki Open Wavesin kanssa. IHME Helsinki on nykytaiteen tilaajaorganisaatio, joka edistää kansalaisten sopeutumiskykyä ekologisten reunaehtojen puitteisiin. Podcasteissa IHME Helsingin asiantuntijatyöryhmän jäsenten keskustelut tutkijoiden, taiteilijoiden ja kuraattorien kanssa tarjoavat esimerkkejä siihen, minkälainen rooli taiteella on kestävyysmurroksessa.
Taide, tiede, ekologia 2 -jaksot:
Kestävä energia ja identiteetti
Taide, tiede, ekologia -podcast-sarjan toisen kauden ensimmäisessä jaksossa asiantuntijatyöryhmän jäsen, taiteilija ja BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava jatkaa keskustelua Ulkopoliittisen instituutin tutkija Emma Hakalan ja Aleksanteri-instituutin professori Veli-Pekka Tynkkysen kanssa kestävästä energiasta ja identiteetistä. Jaksossa käsitellään vihreää energiamurrosta, demokratian puolustamisen tärkeyttä, energiaidentiteettejä ja taiteen roolia näiden esiintuomisessa.
Lue lisää ja kuuntele jakso >>
Luonnontuhonta kansainvälisenä rikoksena
Podcast-sarjan toisessa jaksossa asiantuntijatyöryhmän jäsen Nanyangin teknillisen yliopiston professori sekä NTU Centre for Contemporary Art Singaporen perustaja ja johtaja Ute Meta Bauer jatkaa keskustelua taiteilija ja tutkija Nabil Ahmedin kanssa luonnontuhonnasta kansainvälisenä rikoksena. Ahmed johtaa yhdessä Olga Luckon kanssa INTERPRT Studiota, joka hyödyntää suunnittelua ja tilallista analyysia ympäristöoikeudenmukaisuuden puolustamisessa ja luonnontuhonnan saamisessa kansainväliseksi rikokseksi. Ute ja Nabil käsittelevät INTERPRTin luonnontuhontaa koskevaa tutkimusta sekä kulttuurin menettämiseen ja vastuunkantoon liittyviä kysymyksiä.
Lue lisää ja kuuntele jakso >>
Taiteen ja maatalouden risteyksessä
Asiantuntijatyöryhmän jäsen, Kirunan Kin – Konstmuseet i norr -museon johtaja ja kuraattori, Maria Lind keskustelee taiteen ja maatalouden yhtymäkohdista ja ruokaturvasta ruotsalaisen Kultivatorin kanssa. Öölannin saarelle Mathieu Vrijmanin ja Malin Lindmark Vrijmanin perustama Kultivator toteuttaa kokeellisia projekteja, näyttelyitä ja työpajoja, joissa tutkitaan suhdetta ihmisiä ruokkivaan ympäristöön.
Lue lisää ja kuuntele jakso >>
Kestävä kuratointi: biennaalit ja julkinen taide
IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila keskustelee professori Felicity Fennerin kanssa hänen kirjastaan Curating in a time of ecological crisis. Biennials as agents of change. Felicity Fenner on kuratoinnin ja kulttuurijohtamisen professori University of New South Wales and School of Art & Designissa Sydneyssä. Podcastissa Felicity jakaa kokemuksiaan ja näkemyksiään julkisen taiteen kuratoinnista, ympäristötaiteen kehityksestä 1960-luvulta tähän päivään sekä taideprojektien ja biennaalien vaikutuksesta ympäristöön.
Lue lisää ja kuuntele jakso >>
Taide, tiede, ekologia -podcastin ensimmäinen kausi julkaistiin vuonna 2021. Toisen kauden jaksot jatkavat tuolloin aloitettuja keskusteluja, jotka ovat vielä ajankohtaisempia nyt. Ensimmäisessä kauden jaksoissa asiantuntijatyöryhmän kanssa keskustelijoina olivat Emma Hakalan, Veli-Pekka Tynkkysen ja Nabil Ahmedin lisäksi kuraattori José Roca, Dartingtonin taidekoulun tutkimuksen johtaja Tracey Warr, taiteilija, tutkija Samir Bhowmik, ja taiteilija, tutkija Susan Schuppli. Podcast-sarja käynnisti yhteistyön Helsinki Open Wavesin kanssa (HOW). HOW on monikielinen, voittoa tavoittelematon ja yhteisölähtöinen verkkoalusta, joka yhdistää paikallisrajat ylittävien radio- ja audiotoimijoiden verkoston. Kaikki jaksot voi kuunnella Helsinki Open Waves -alustan lisäksi Spotifyssä ja Apple Podcasteissa.
