Menneet tapahtumat Uutiset

Tule keskustelemaan taiteenystävien luontosuhteesta IHMEen Luontodialogi-tapahtumaan!

15.02.2022

IHMEen Luontodialogi-tilaisuus

Milloin: Ke 9.3.2022 klo 17.30-19.30

Missä: Tapaamispaikka sijaitsee Helsingin keskustassa ja ilmoitetaan osallistujille erikseen

Millainen on sinun suhteesi luontoon? Oletko kokenut taideteoksen, joka sai sinut huomioimaan ympäristöäsi eri tavoin? Koitko, että jokin taideteos on kiteyttänyt luontokokemuksiasi tai virittänyt ajatuksiasi luontokatoon? Millainen luontosuhde toisille taiteenystävillä on? Entä millainen vaikutus taiteella voi olla luontokadon pysäyttämisessä?

IHME Helsingin tuottamat tilausteokset yhdistävät taidetta ja tiedettä, ja pyrkivät tuomaan toivoa ympäristökriisin keskelle.  Ne myös herättelevät tietoisuutta luontokadosta. Esimerkiksi IHME-teos 2020, Jana Winderenin Listening Through the Dead Zones -ääni-installaatio toi Helsingin soutustadionin katsomoon kuultavaksi vedenalaisen maailman, johon emme usein edes huomaa vaikuttavamme. IHME 2021 -teos, Katie Patersonin To Burn, Forest, Fire toi aistittavaksemme maapallon ensimmäisen metsän sekä aikamme ilmastokriisin viimeisen metsän tuoksut. Teoksen viimeiseksi metsäksi valittiin Amazonin sademetsä, jota uhkaa tällä hetkellä erityisesti lajien monimuotoisuuden kato.

Jotta voimme elää hyvää ja merkityksellistä elämää ja pysyä terveinä, tarvitsemme luontoa sen eri muodoissa. Luontokadon valossa iso osa nykyisistä toimintatavoistamme, rakenteista ja ajattelumalleistamme on kuitenkin tuhoisia. Luonto itsessään on meille kaikille korvaamaton. Kun puhumme luonnosta, puhumme samalla hyvinvoinnista, terveydestä ja taloudesta.

Kutsumme keskusteluun kaikkia taiteen ystäviä sekä erityiset sinut, joka et tavallisesti tämän kaltaisiin keskusteluihin osallistu. Meitä kiinnostaa juuri sinun kokemuksesi!

Keskustelu on osa Sitran Suurta Luontodialogi-päivää. Ympäri Suomen järjestetään 9.3. suuri määrä dialogeja, joissa suomalaiset pääsevät käymään monimuotoista keskustelua luonnosta, kuulemaan toistensa näkemyksiä, jakamaan havaintoja ja rakentamaan yhdessä visiota luontoviisaasta Suomesta 2035.

Dialogien yhteenvetoa käytetään Sitran Luontoviisas Suomi 2035 -visiotyön tukena ja se julkaistaan Luontoviisas Suomi 2035 -sivulla. Lisäksi keskustelun tunnoista kirjoitetaan artikkeli, joka julkaistaan IHME Helsingin verkkosivuilla maaliskuun aikana.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 2.3. IHMEen kulttuurituottaja Päivi Matalalle paivi.matala[at]ihmehelsinki.fi

Tervetuloa mukaan! Sinua tarvitaan!